sajt na prvoj strani Google-a

Google nije jedini, a ni najstariji internet pretraživač, ali je najveći (po broju upita) i najviše korišćen pretraživač današnjice. Prvi alat za pretraživanje interneta je bio čuveni Arči, stvoren, sada već davne 1990. godine. Pretraživao je naslove, ali ne i sadržaj iza tih naslova. Nakon 3 godine pojavio se i prvi internet pretraživač – Wandex. On je bio unapređena verzija Arčija, ali ipak nedovoljno kompletna. Godinu dana kasnije, 1994. godine, pojavio se WebCrawler, prvi pretraživač koji je pretraživao čitav tekst, a ne samo neke njegove delove. Za razliku od svojih prethodnika, WebCrawler je omogućio svojim korisnicima pretraživanje bilo koje reči, sa bilo koje stranice. I od tada je to postalo pravilo za sve značajne pretraživače. Oko 2000. godine Google pretraživač se izdigao iznad konkurencije, zahvaljujući novini koju je uveo – rang veb stranice. Od tada je glavni cilj svakog internet poslovanja sajt na prvoj stranici Google-a.

sajt na prvoj strani Google-a

google ranking

Šta znači rang veb stranice i zašto je on važan?

Rang veb stranice (PageRank) je patentirana Google tehnologija koja pokazuje popularnost samo jedne stranice, a ne celog sajta (kako se pogrešno misli). Da bi jedna stranica (u ovom slučaju, jedan blog post) imao dobar PageRank, potrebno je da neka druga stranica linkuje ka njoj. Na taj način, ona “prenosi” deo svog PageRank rezultata na prvu stranicu. Svi spoljni linkovi (oni koji vode sa stranice) smanjuju njen PageRank. Zato za maksimalne rezultate treba težiti ka tome da se linkuje ka stranici koja ima mali broj izlaznih linkova. Što se tiče dolaznih linkova, što ih je više to bolje. Postoji i nešto što se zove negativan PageRank. On se javlja na stranicama koje nemaju dolaznih linkova i utiče na sveukupnu poziciju najpre te stranice, a onda i čitavog sajta na Google-u.

Šta je ON PAGE SEO optimizacija?

 

Kako radi Google pretraživač?

Svi bi želeli da je njihov sajt na prvoj stranici Google-a. Svaki internet pretraživač, pa i Google, prikuplja različite informacije sa stranica na sajtovima. Zatim ih uključuje u svoju bazu, sortira i klasifikuje, te nudi svojim korisnicima. Svi internet pretraživači se sastoje iz 3 dela:

  • Program za prikupljanje podataka (crawler, spider);
  • Indeks koji sadrži pojmove pretrage;
  • Pretraživač (search engine).

Korisnost jednog pretraživača zavisi od relevantnosti rezultata koje pokazuju 3 dela od kojih se sastoji taj pretraživač.
Ipak, najvažniji faktor u svemu ovome jeste – čovek. Odnosno, čitaoc. Naime, Google-u je veoma važno da njegov korisnik bude zadovoljan i da što lakše i brže dođe do podataka koji su mu neophodni. Posmatrajmo Google kao organizovanu vojnu jedinicu koja ima za cilj da osvoji našu pažnju. Svaki njen vojnik (u ovom slučaju, algoritam) ima svoje mesto i zadatak koji obavlja. Neki vojnici su pešadija i prvi probijaju front. To su algoritmi koji beleže na koje naslove najbolje reaguje korisnik. Zatim, imamo artiljeriju, koja pruža podršku u vidu relevantnih stranica koje se nalaze iza tih naslova. I na kraju, vazdušne snage posmatraju na koji način se korisnik kreće po samom sajtu (kroz ulazne i izlazne linkove) te mapiraju njegovo kretanje i predviđaju koji sadržaj je odgovarajući za nas.
Da bi ova vojska bila uspešna, ona mora da prikupi i obradi jako puno podataka. Presek tih podataka je zapravo ono što Google-u omogućava da svakom korisniku ponudi baš ono što ga zanima. Takođe, presek tih podataka je ono što jednu stranicu, pa i čitav sajt, pozicionira na samom pretraživaču.

sajt na prvoj strani Google-a

search engine optimization

Sajt na prvoj stranici Google-a – kako postići ovaj rezultat?

Google izuzetno ceni sajtove koji su dugo na njemu. Dakle, starosedeoci imaju prednost. Ovo je jedan od parametara koji Google-u pokazuje da ste ozbiljni kada je vaše internet poslovanje u pitanju. Što duže sajt postoji, ima veću šansu da se bolje rangira. Ali, ako tu šansu ne iskoristite i ne opravdate kvalitetnim, originalnim i optimizovanim sadržajem, “krštenica” vam ne znači baš puno. Originalan sadržaj podrazumeva da je on produkt vašeg znanja i umeća, a ne prepisivanja. Današnji algoritmi su zapravo uvod u veštačku inteligenciju. Nemojte ni da sumnjate da robot ne može da shvati da ste ceo ili samo neke delove teksta preuzeli od nekog drugog. Uostalom, setite se da je glavni zadatak istih tih robota da prikupljaju sve podatke koji se plasiraju na internet. Optimizovan sadržaj znači da je ono što pišete i objavljujete na internetu prilagođeno pretraživaču (SEO).

O jednom od ultimativnih načina za postizanje odličnog ranga na Google-u čitajte OVDE. 

Ukoliko ste sve navedene korake obavili kako treba, Google će vas nagraditi, to je sigurno. U zavisnosti od sadržaja koji servirate (da li su to korisne informacije, vesti ili zabava) zavisi i vreme za koje će se pojaviti vaš sajt na prvoj stranici Google-a. Ono što Google takođe ceni jesu linkovi unutar stranica koji smisaono korisnika vode dalje, kroz sadržaj. Optimalno vreme je između 6 meseci i godinu dana, ali ne zaboravite da je pozicija na prvoj stranici Google pretraživača zbir više podataka.

Upravo zbog kompleksnosti postizanja ovog rezultata, koji naizgled zvuči jednostavno, kompanije unajmljuju podizvođače (agencije) koje se usko bave svim delovima SEO-a. Ono što kompanija dugoročno gledano, dobija dobrim rangom na Google-u je nemerljivo u odnosu na ulaganje u stručni tim. Ukoliko je u pitanju kompanija koja ima svoje proizvode, implementacija webshop-a za B2C i B2B je fokus u smislu SEO optimizacije, dok ukoliko je u pitanju web prezentacija kompanije – kompanijski sajt se dovodi do perfekcije kroz više alata, od kojih je ključna svakako, blog sekcija.

Prijavite se OVDE za besplatnu analizu vašeg online prisustva i budite ponosni na svoju digitalnu transformaciju!