društvene mreže

Društvene mreže su kanal za promociju pojedinca ili poslovaja. Inicijalno, one su nastale zbog zbližavanja ljudi, lakše komunikacije i umrežavanja. Vrlo brzo se taj motiv pretvorio u prodajni, te su društvene mreže postale za mnoge biznise prvi kanal prodaje. Da bi došlo do prodaje, društvene mreže zahtevaju od nas, da se prvo dobro pozicioniramo. Šta to zapravo znači?

društvene mreže

marketing za drustvene mreze

Algoritmi svih društvenih mreža funkcionišu na način sortiranja sadržaja i plasmanom istog korisnicima koji jesu potencijalni interesenti/konzumenti određenog sadržaja (zato pri registraciji unosimo određeni broj podataka o sebi, kako bismo faktički pomogli algoritmu da nas “gurne” pravoj ciljnoj grupi).

Sadržaj mora da bude kvalitetan da bi vas doveo do kupaca

Instagram, Facebook, YouTube, Twitter, Viber, TikTok, WhatsApp, LinkedIn, Pinterest, su neke društvene mreže koje su najviše zastupljene među širom populacijom (u skladu sa nišom – poljem delovanja). Ovde ne pričamo o ličnoj promociji, to jest postojanju na mrežama iz čiste razonode, već o promociji vašeg biznisa (u šta takođe spada i influencer marketing).

Podaci i istraživanja pokazuju milione korisnika na socijalnim mrežama širom sveta. I ta brojka je svakim danom sve veća. Što nam jasno govori o trudu kojeg bi u većoj meri trebalo investirati u samo kreiranje sadržaja za društvene mreže.

Kvalitetan sadržaj je nešto što algoritam svake društvene mreže stavlja u prioritet kada je reč o selektovanju i plasmanu istog, krajnjim korisnicima. Šta podrazumeva kvalitetan sadržaj?

 • Konzistentnost (redovno objavljivanje, minimum 4-5 kvalitetnih objava nedeljno)
 • Autentičnost (autorski, jedinstven, neiskopiran i poželjno je, originalan sadržaj)
 • Praćenje tendencija i promena algoritamske šeme (na primer, za ovu godinu je na Instagramu ubedljivo najbolji alat – video format i Igtv, gde snimate sebe kako ponosno pričate zanimljivosti vezane za svoj brend, zatim karusel objave, barem 2-3 storija dnevno… i tako dalje). Dakle, to mora da se prati i konstantno da se edukuje o tome i apgrejduje znanje o određenom kanalu društvene mreže. Jer, one trebaju nama mnogo više nego mi njima!
 • Biti prisutan. U industriji, u zajednici, pratiti konkurenciju u stopu. Biti tu, u materiji.
 • Uvezivati sadržaj. Pod apsolutno kvalitetnim sadržajem podrazumevamo onaj sadržaj koji je povezan sa više kanala. Dakle, nije dovoljno samo postojati na Instagramu i očekivati basnoslovnu prodaju. Trebalo bi objavljivati blogove, pokriti sve relevantne kanale za društvene mreže koje pokrivaju vašu ciljnu grupu (nije svaki kanal za svaki biznis!). Prvenstveno, zbog pretrage na Google-u (najvećem pretraživaču, to je takozvana SEO optimizacija).
 • Strategija sadržaja (Content strategy), plan objavljivanja i oglašavanja na svim kanalima.

E sad, kako se to kreira sadržaj za društvene mreže?

Jedini redosled koji donosi prave rezultate/prodaju je sledeći:

 • Research (istraživanje kompletnog sadržaja sa datog kanala i praćenje konkurencije)
 • Poštovanje strategije koju ste kreirali
 • Osmišljavanje objave
 • Egzekucija: kreiranje/pisanje teksta i kreiranje vizuala/fotografija, zatim postavka na kanal/mrežu.
 • Praćenje analitike: u skladu sa analitikom osluškujemo publiku i prilagođavamo strategiju sadržaja, nudeći najzanimljiviji sadržaj svojoj publici
 • Cilj. Ovo bi trebalo da bude krajnji korak – konstantno podsećanje na cilj svoje strategije. To, na primer, može biti – 100 novih kvalitetnih pratilaca organskim putem ili 4 kvalitetne objave nedeljno, i slično. Ali, bez cilja, idemo nikuda, stihijski, te onda logično – takvi budu i rezultati
društvene mreže

orkestrirani kanali na internetu

Izverziranim marektarima u proseku treba 1,5h za kreiranje JEDNE kvalitetne objave za JEDAN kanal društvene mreže. 30 minuta za osmišljavanje, 30 minuta za kreiranje i 30 minuta za komunikaciju sa publikom i praćenje objave. To je neki minimum vremena potrebnog za jednu objavu, ukoliko pričamo o sadržaju koji brendira, prodaje i dugoročno pozicionira na internetu.

Dugoročno gledano, ovakvim pristupom vođenja društvene mreže čvrsto pozicioniramo svoj biznis kod publike, brendiramo celu stvar. A u tome je ključ, u brendu. Dobrom i kvalitetno brendu, koji uliva poverenje, nadu i nudi pre svega dobre proizvode ili usluge. A kada postoji poverenje, postoji i prodaja! Jednostavno je!

Besplatnu analizu vašeg online prisustva možete uraditi OVDE